Korte blogs

Kletsen met letters

Als je praat gebruik je je mond, dat weet iedereen. Maar praat je ook wel eens via je pen of toetsenbord? Zou je toch eens moeten proberen. Ik ben ermee begonnen nadat ik een paar keer te horen kreeg dat mijn e-mails zo formeel waren. Ik was me hier helemaal niet van bewust. Het is even wennen maar dan merk je dat het schrijven eigenlijk alleen maar makkelijker wordt. Al kletsend tegen mijn beeldscherm ontstaan de mooiste verhalen. Of je hardop kletst of in jezelf hangt natuurlijk wel van de plek af waar je bent of waar je over schrijft.

En als je dan al kletsend goed in de gaten houdt wie je tegenover je hebt, kan het bijna niet anders dan dat het een goeie tekst wordt. Natuurlijk weet ik bij het schrijven van teksten voor een website niet precies wie dit zullen lezen. Maar ik weet wel wie ik, of mijn opdrachtgever, wil bereiken. Dan kies ik een bekende die in dit plaatje past, en heb een leuk gesprek. Het is wel een rustig gesprek, want mijn beeldscherm is niet zo spraakzaam.

 

Verkooppraatjes? Niets voor mij

Ik ben bezig met een mooie opdracht. Mijn opdrachtgever is enthousiast, we bespreken regelmatig de vorderingen zodat ik bij kan sturen als dat nodig is. Ik wil niets liever dan dat mijn opdrachtgever krijgt wat hij voor ogen heeft. De lancering laat niet lang meer op zich wachten, spannend. Het liefst zou ik met niets anders bezig zijn, dan met deze opdracht.

Maar in mijn hoofd zeurt een stemmetje: “Heb je straks genoeg opdrachten?”. Ken je dat? Die spagaat van je vol enthousiasme inzetten voor een opdracht en het vinden van een nieuwe klus. Acquisitie: een poging doen om iemand iets te verkopen of te laten doen. Het is niets voor mij! Iemand iets aansmeren waar hij niet echt op zit te wachten, dat heeft toch geen kans van slagen. Mensen manipuleren, het past gewoon niet bij me.

Gelukkig hoeft dit ook niet. Ik heb gemerkt dat het ook anders kan, op een manier die wel bij me past. Ik wil niet manipuleren, ik wil organisaties helpen. Ik wil ontdekken wat de wensen zijn, wat ze willen bereiken. Ideeën bedenken hoe ze dit kunnen bereiken.

Leuke gesprekken voeren met mensen en wie weet kunnen ze mijn hulp wel gebruiken!